Składniki:
- 3 kg ogórków (mama miała bardzo duże ogórki, średnie są zdecydowanie lepsze)
- 1 l wody
- 3,5 szklanki octu 10%
- 3,5 szklanki cukru
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżki kurkumy
- 2 płaskie łyżki soli
Ogórki mama umyła i pokroiła je wzdłuż w plastry. Plastry nałożyła do słoików. Wodę z cukrem i przyprawami zagotowała, po czym dodała ocet i gotowała wszystko 5 min. Zalewę przecedziła i zalała nią ogórki w słoikach. Słoiki pasteryzowała od zagotowania wody 10 min.
SMACZNEGO!!!
Bardzo kwaśne będę w proporcji 1:1 (prawie). Ja dałabym mniej octu i cukru. Czy ktoś robił może doradzić.
OdpowiedzUsuń