Nie każdy to wie, bo często pytają nas o to z mamą. Czekośliwka to po prostu powidła śliwkowe z czekoladą.
O istnieniu czekośliwki mama dowiedziała się od koleżanki. I jak raz ją zrobiła, tak czekośliwka zagościła w naszym domu. Większość osób robi ją jednak na ogół z kakao, mama uznała jednak że jest zdecydowanie lepsza z czekoladą.
Składniki:
- 5,5 kg śliwek (tym razem mama kupiła węgierki, czekośliwkę robimy jednak z różnych śliwek)
- 2 kg cukru
- 300 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, wkładamy go garnka i zasypujemy cukrem. Smażymy je 3 godziny. Kolejnego dnia smażyłyśmy je 2 godziny. Trzeciego dnia dodałyśmy połamaną czekoladę i smażyłyśmy 1 godz. Należy pamiętać żeby mieszać, bo śliwka może się przypalić. Czas smażenie zależy od śliwek. Czasem mama kupiła takie śliwki że wystarczyło dużo krótsze smażenie.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz