Babka to szybkie i proste ciasto. Dodatkowo pyszne i lekkie. Mama poczuła się troszkę lepiej to mogłyśmy ją upiec. Upiekłyśmy dwie babki z podwójnej porcji ciasta. Zawsze mama dodawała do niej adwokat, tym razem wujek przywiózł jej z Włoch Bombardino więc zrobiła ją z nim. Jedną posypałam cukrem pudrem, a drugą mama polała lukrem z bombardino.
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki Bombardino
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając wlewamy powoli do masy jajecznej bombardino, a później olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku w tem. 170 st. około 45 min.
Studzimy babkę na kratce i posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem. Mama swoją polała lukrem rozrobionym z kieliszkiem bombardino.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz