poniedziałek, 7 marca 2016

Babka z Bombardino

Babka to szybkie i proste ciasto. Dodatkowo pyszne i lekkie. Mama poczuła się troszkę lepiej to mogłyśmy ją upiec. Upiekłyśmy dwie babki z podwójnej porcji ciasta. Zawsze mama dodawała do niej adwokat, tym razem wujek przywiózł jej z Włoch Bombardino więc zrobiła ją z nim. Jedną posypałam cukrem pudrem, a drugą mama polała lukrem z bombardino.




Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki Bombardino
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając wlewamy powoli do masy jajecznej bombardino, a później olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku w tem. 170 st. około 45 min.
Studzimy babkę na kratce i posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem. Mama swoją polała lukrem rozrobionym z kieliszkiem bombardino.



SMACZNEGO!!!