Przepis wypatrzyłam na jednej z grup kulinarnych i zaproponowałam mamie żebyśmy go zrobiły.
Składniki:
- 5 dużych cytryn
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l wody
- 10 goździków
- 2 gniazdka anyżowe
- 2 laski cynamonu
- 5 kawałków kandyzowanego imbiru
Przygotowane:
Cytryny parzymy i kroimy na plasterki. Plasterki układamy w słoiczkach. Wodę, cukier i przyprawy wkładamy do garnka i gotowujemy. Przygotowanym syropem zalewamy słoiczki, do każdego ze słoiczków wrzucamy proporcjonalnie przyprawy z syropu. Czyli po dwa goździki, kawałek anyżu, kawałek kandyzowanego imbiru. Lasek cynamonu nie musimy dodawać, bo syrop cudownie nim pachnie. Słoiczki pasteryzujemy około 15 min.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz