poniedziałek, 14 września 2015

Cytryna w syropie

Plasterki cytryny w syropie to idealne rozwiązanie na zbliżające się jesienne i zimowe wieczory. Kiedy przy ciepłej herbacie z cytryną i pysznym cieście będziemy mogli rozgrzać się i pograć w jakąś grę. Naszą ulubioną grą planszową jest Rummikub.
Przepis wypatrzyłam na jednej z grup kulinarnych i zaproponowałam mamie żebyśmy go zrobiły.




Składniki:

  • 5 dużych cytryn
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wody
  • 10 goździków
  • 2 gniazdka anyżowe
  • 2 laski cynamonu
  • 5 kawałków kandyzowanego imbiru

Przygotowane:

Cytryny parzymy i kroimy na plasterki. Plasterki układamy w słoiczkach. Wodę, cukier i przyprawy wkładamy do garnka i gotowujemy. Przygotowanym syropem zalewamy słoiczki, do każdego ze słoiczków wrzucamy proporcjonalnie przyprawy z syropu. Czyli po dwa goździki, kawałek anyżu, kawałek kandyzowanego imbiru.  Lasek cynamonu nie musimy dodawać, bo syrop cudownie nim pachnie. Słoiczki pasteryzujemy około 15 min.

SMACZNEGO!!!