Omlety są wyjątkowe, ponieważ możemy je jeść o każdej porze dnia i mogą być zależnie od dodatków zarówno naszym śniadaniem, obiadem, deserem, czy też kolacją. Omlety są bardzo delikatne i wyjątkowo puszyste, kiedy dodajemy do nich pełnego mleka. Powinniśmy to robić w proporcjach 1 jajko na 1 łyżkę mleka. Zamiast mleka możemy używać śmietanki, lub wody.
Talerz Clara - Villa Italia
Składniki:
- 8 jajek
- 8 łyżek mleka
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 l kremówki 36 %
- 250 g mascarpone
- 100 g masy krówkowej
- 300 g borówek
- cukier puder
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia do omletu. Kremówkę, masę krówkową i mascarponę wkładamy do misy i ubijamy na sztywną masę. Odkładamy do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier z cukrem waniliowym. Żółtka łączymy z mlekiem, mieszając do spienienia. Do spienionych żółtek dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając. Mąkę przesiać przez sito i ostrożnie dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Patelnię rozgrzewamy, nakładamy na nią odrobinę masła i w momencie kiedy się rozpuści wylewamy masę. Podczas smażenia delikatnie poruszamy patelnią, kiedy spód się zarumieni obracamy omlet na drugą stronę.
Na usmażony omlet lekko przestudzony nakładamy masę tak do połowy i posypujemy borówkami. Omlet składamy na pół.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz