sobota, 26 września 2015

Omlet biszkoptowy z borówkami

Omlety są wyjątkowe, ponieważ możemy je jeść o każdej porze dnia i mogą być zależnie od dodatków zarówno naszym śniadaniem, obiadem, deserem, czy też kolacją. Omlety są bardzo delikatne i wyjątkowo puszyste, kiedy dodajemy do nich pełnego mleka. Powinniśmy to robić w proporcjach 1 jajko na 1 łyżkę mleka. Zamiast mleka możemy używać śmietanki, lub wody.




                                                  Talerz Clara - Villa Italia

Składniki:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek mleka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 l kremówki  36 %
  • 250 g mascarpone
  • 100 g masy krówkowej
  • 300 g borówek
  • cukier puder

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania nadzienia do omletu. Kremówkę, masę krówkową i mascarponę wkładamy do misy i ubijamy na sztywną masę. Odkładamy do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier z cukrem waniliowym. Żółtka łączymy z mlekiem, mieszając do spienienia. Do spienionych żółtek dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając. Mąkę przesiać przez sito i ostrożnie dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Patelnię rozgrzewamy, nakładamy na nią odrobinę masła i w momencie kiedy się rozpuści wylewamy masę. Podczas smażenia delikatnie poruszamy patelnią, kiedy spód się zarumieni obracamy omlet na drugą stronę.
Na usmażony omlet lekko przestudzony nakładamy masę tak do połowy i posypujemy borówkami. Omlet składamy na pół.

SMACZNEGO!!!