sobota, 26 września 2015

Domowa szynka w przyprawach i soku z pomarańczy

Niestety ostatnio Lilcia nie mogła mi towarzyszyć w kuchni. Więc byłam w niej sama. Lilcia była w szpitalu, a ja z braku czasu niestety nie byłam w stanie zamieszczać nic na blogu w jej zastępstwie.

Domowa wędliny to coś wspaniałego. Lepszej od tej którą zrobimy sami na pewno nie kupimy. szynka w soku pomarańczowym to mój eksperyment. który okazał się super przepisem. Dzięki temu szynka jest przepysznie wilgotna i bardzo delikatna, przy czym wcale nie jest słodka.





 

Składniki:

  • 2 kg szynki
  • sok z 1 pomarańczy (na koniec do polania szynki przed pieczeniem)
  • gałązka rozmarynu
  • ziele angielskie
  • lubczyk
  • majeranek
  • bazylia
  • jałowiec
  • słodka papryka
  • zioła prowensalskie
  • wyciśnięte 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • oliwa z oliwek z pomarańczami Lidl - Tydzień Grecki

Przygotowanie:

Z oliwy i przypraw przygotować marynatę. Wszystkie przyprawy po większej szczypcie wymieszać z oliwą z oliwek. Szynkę natrzeć marynatą, w kilku miejscach wbić w nią ziele angielskie  i marynować 2-3 doby. Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy z oliwek i sok pomarańczowy, włożyć do naczynia skropić delikatnie oliwą z oliwek z pomarańczami i piec około 3 godzin, w tem. 170 stopni C.

SMACZNEGO!!!