Niestety ostatnio Lilcia nie mogła mi towarzyszyć w kuchni. Więc byłam w niej sama. Lilcia była w szpitalu, a ja z braku czasu niestety nie byłam w stanie zamieszczać nic na blogu w jej zastępstwie.
Domowa wędliny to coś wspaniałego. Lepszej od tej którą zrobimy sami na pewno nie kupimy. szynka w soku pomarańczowym to mój eksperyment. który okazał się super przepisem. Dzięki temu szynka jest przepysznie wilgotna i bardzo delikatna, przy czym wcale nie jest słodka.
Domowa wędliny to coś wspaniałego. Lepszej od tej którą zrobimy sami na pewno nie kupimy. szynka w soku pomarańczowym to mój eksperyment. który okazał się super przepisem. Dzięki temu szynka jest przepysznie wilgotna i bardzo delikatna, przy czym wcale nie jest słodka.
Składniki:
- 2 kg szynki
- sok z 1 pomarańczy (na koniec do polania szynki przed pieczeniem)
- gałązka rozmarynu
- ziele angielskie
- lubczyk
- majeranek
- bazylia
- jałowiec
- słodka papryka
- zioła prowensalskie
- wyciśnięte 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- oliwa z oliwek z pomarańczami Lidl - Tydzień Grecki
Przygotowanie:
Z oliwy i przypraw przygotować marynatę. Wszystkie przyprawy po większej szczypcie wymieszać z oliwą z oliwek. Szynkę natrzeć marynatą, w kilku miejscach wbić w nią ziele angielskie i marynować 2-3 doby. Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy z oliwek i sok pomarańczowy, włożyć do naczynia skropić delikatnie oliwą z oliwek z pomarańczami i piec około 3 godzin, w tem. 170 stopni C.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz