Wzięłyśmy z mamą książkę z szarlotkami, żeby jakąś zrobić. Zdecydowałyśmy się na prosty Chłopski keks jabłeczny i co? Ano wzięłam swoją różdżkę żeby go wyczarować i tak się rozpędziłam że zamiast Chłopskiego keksu jabłecznego wyczarowałam z mamą Królewski keks jabłeczny z orzechami.
Tak to jest jak dwie czarownice biorą się za czary. Mam dla was jednak dobrą wiadomość, to prosty przepis i każdy jest w stanie zrobić to ciasto. Jest delikatne i dzięki jabłkom wilgotne, przy czym bardzo pyszne.
Składniki:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 225 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 3 jabłka pokrojone w kosteczkę
- kilka sztuk orzechów drobno posiekanych
- garść mieszanki keksowej
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Kiedy masło będzie już utarte dodajemy nie przerywając ubijania po jednym jajku. Kiedy jajka będą już wymieszane dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy, po czym wlewamy mleko. Na koniec ciasto mieszamy z pokrojonymi w kostkę jabłkami, posiekanymi orzechami i mieszanką keksową. Ciasto wkładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz