czwartek, 17 września 2015

Królewski keks jabłeczny z orzechami

Wzięłyśmy z mamą książkę z szarlotkami, żeby jakąś zrobić. Zdecydowałyśmy się na prosty Chłopski keks jabłeczny i co? Ano wzięłam swoją różdżkę żeby go wyczarować i tak się rozpędziłam że zamiast Chłopskiego keksu jabłecznego wyczarowałam z mamą Królewski keks jabłeczny z orzechami.
Tak to jest jak dwie czarownice biorą się za czary. Mam dla was jednak dobrą wiadomość, to prosty przepis i każdy jest w stanie zrobić to ciasto. Jest delikatne i dzięki jabłkom wilgotne, przy czym bardzo pyszne. 




Składniki:
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 225 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jabłka pokrojone w kosteczkę
  • kilka sztuk orzechów drobno posiekanych
  • garść mieszanki keksowej
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Kiedy masło będzie już utarte dodajemy nie przerywając ubijania po jednym jajku. Kiedy jajka będą już wymieszane dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy, po czym wlewamy mleko. Na koniec ciasto mieszamy z pokrojonymi w kostkę jabłkami, posiekanymi orzechami i mieszanką keksową. Ciasto wkładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 170 stopni około 50 min.

SMACZNEGO!!!