niedziela, 6 września 2015

Boskie ciasteczka migdałowe

W ramach eksperymentów wczoraj zrobiłam z mamą wspaniałe migdałowe ciasteczka. Są tak pyszne, że postanowiłam że koniecznie będę je musiała zrobić wkrótce na urodziny moje i Patryka. Są mięciutkie i delikatne. Można je porównać do biszkoptów, jednak przewyższają je smakiem, delikatnością i wilgotnością. Ponieważ nie są one tak suche jak biszkopty.
 
 
 
Składniki:
 
  • 135 g białka (3 szt.)
  • 45 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120 g mąki migdałowej (można samemu zmielić płatki migdałowe, my z mamą tak właśnie zrobiłyśmy) + 120 g cukru (migdały i cukier wymieszać)
  • 3 łyżki mąki pszennej
 
Przygotowanie:
 
Białka ubijamy do spienienia i powoli łyżka po łyżce dodajemy 45 g cukru. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Mąkę migdałową mieszamy ze 120 g cukru i mąką pszenną. Do ubitej bezy dodajemy wymieszane, migdały, z cukrem i mąką i delikatnie łyżką lub ręcznie mieszamy je z bezą. Za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką wyciskamy masę na blachę. Pieczemy 20 min. w tem. 170 stopni.
 

 
 
SMACZNEGO!!!