Mama ostatnio wraca z pracy późno lub tak zmęczona że nawet jeśli coś robimy, to nie ma już sił żeby zrobić zdjęcie. To nietypowa szarlotka bo z malinami i cukrem różanym. Do ciasta możemy użyć zwykłego cukru. Różany jednak zdecydowanie zmienia nam smak i wygląd ciasta. Zamiast malin możemy też użyć innych owoców.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru różanego (może być zwykły cukier)
- 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego lubimy bardzo aromat wanilii, można dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego)
- 500 g malin
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło i ucieramy w robocie. Na koniec dodajemy jajka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na 30 min.
Gotujemy budyń. Cukier i mąkę ziemniaczaną mieszamy i obtaczamy maliny.
Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód foremki, na ciasto wylać budyń i rozłożyć obtoczone w cukrze i mące maliny. Na maliny położyć drugą rozwałkowaną część ciasta.
Pieczemy w tem. 180 stopni około 45 minut.
SMACZNEGO!!!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz