sobota, 31 października 2015

Woda różana

Z płatków róż można zrobić wiele wspaniałych rzeczy. Między innymi wodę różaną, jest idealna w kosmetyce - można jej używać do przemywania twarzy i w spożywce np. do lodów, lemioniady. Niestety wodę w lodówce można przechowywać tylko 2 tyg. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest zrobienie sobie kostek lodu i wtedy można ją tak przechowywać wiele miesięcy.
 
 
 
Składniki:
  • l,5 l przegotowanej wystudzonej wody
  • 0,5 cytryny (wycisnąć sok) 
  • 0,5 kg płatków róż
Przygotowanie:
 
Płuczemy dobrze płatki róż i obrywamy białe końcówki. Płatki wrzucamy do słoja zalewamy przegotowaną wodą i wlewamy sok z połówki cytryny, zamykamy szczelnie i odstawiamy na 3 dni. Po 3 dniach wyciągamy płatki, odciskamy dobrze (szkoda wody różanej) i wyrzucamy płatki. Część wody mrozimy, resztę możemy sobie zostawić i używać na bieżąco.
 
SMACZNEGO!!!