Kolejny przepis, który przy przenoszeniu z poprzedniego bloga nam się zawieruszył. Muszę wszystko dokładnie posprawdzać z mamą, bo stary blog wkrótce zupełnie zostanie skasowany.
Mama była na szkoleniu z Mazurków Wielkanocnych i przepis na ten mazurek również przyniosła ze szkolenia z panią Bożeną Sikoń. Składniki wystarczają na dwa okrągłe mazurki o średnicy 18 cm. Ten mazurek nie wymaga już tyle pracy co mazurek marcepanowy. Jest super różany.
Składniki:
Spód kruchy:
- 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 5 zółtek
- szczypta soli
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 2 czubate łyżki konfitury z płatków róży
- 100 g mączki migdałowej (mielimy płatki migdałowe)
- 50 g zmielonych biszkoptów
- konfitura do posmarowania wierzchu mazurka
- sok z cytryny
- 30 g płatków migdałowych (mogą być posiekane orzechy, mama uważa że idealnym rozwiązaniem jest 15 g posiekanych orzechów i 15 g płatkó migdałowych)
- 10 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru (tak naprawdę zależy to od wielkości białka, lukier musi być dość gęsty)
- 1 białko
- 1 łyżeczka konfitury z płatków róży
Przygotowanie:
Spód kruchy:
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy koło. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Wycianmy drugie koło i w środku wycinamy mniejsze kółko tworząc w ten sposób ramkę (obręcz), wycinamy kilka listków, obręcz i listki smarujem białkiem. Listki układamy na obręczy. Pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min.
Spód studzimy i smarujemy konfiturą różaną.
Blat różany:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy konfiturę różaną i sok z cytryny. Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki (mąkę migdałową, zmielone biszkopty i mąkę pszenną) i mieszamy ręcznie. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe (lub orzechy, albo jedno i drugie jeśli wybierzemy taką opcję, pamiętajcie tylko żeby nie przekroczyć 30 g. Masę wylewamy do okrągłego rantu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tem. 180 stopni 15 - 20 min.
Na posmarowany blat kruchy, kładziemy przestudzony blat różany, po wierzchu smarujemy go konfiturą i przyklejamy ramkę.
Lukier królewski:
Białko ucieramy z cukrem pudrem, musi być dość gęste, i dodajemy konfitruę różaną. Lukier cienko smarujemy na środku mazurka. Po zastygnieciu dowolnie dekorujemy.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz