sobota, 17 października 2015

Czekoladowe myszki z masą truflowo - marcepanową

Czekoladowe myszki to przysmak, który przygotowałam razem z mamą na moje urodziny. Zastawiałyśmy się z mamą dość długo czym je wypełnić i wreszcie mama zabrała resztę trufli, które miałyśmy i powiedziała że to z  nich zrobimy masę.
Czekoladowe myszki wszystkim bardzo smakowały. 



 
 
 
 

Składniki:

  • 1 czekolada mleczna
  • 6 trufli orzechowych
  • 2 łyżki orzechów mielonych
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 50 g marcepanu 
Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (my wolimy w mikrofali). Silikonową foremkę w kształcie myszek smarujemy pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie. Foremkę wkładamy na 5 min. do lodówki i powtarzamy czynność.
Trufle, orzechy, migdały i marcepan łączymy razem. My zmiksowałyśmy ją i powstała masa, którą wypełniłyśmy myszki. Wypełnione masą myszki posmarowałyśmy czekoladą i znowu włożyłyśmy je na chwilę do lodówki. Gotowe myszki trafiły na talerz.
 
 


 
 
 
SMACZNEGO!!!