niedziela, 25 października 2015

Popovers - bułeczki z jabłkami

Popovers (znaczy trzask, wystrzał) to angielskie bułeczki z jabłkami. Mamusia siedziała sobie z noga na krześle i wydawała polecenia co i jak mam robić. Dałam radę i wyszły naprawdę wspaniałe. Jedliśmy je na ciepło posypane cukrem pudrem i polane miodem.
 
Popovers mają same zalety są wspaniałe, robi się je bardzo prosto i szybko. Do tego jeśli mama powie wam co i jak macie zrobić na pewno wam się uda. :)

Przepis pochodzi z książki Anneki Manning Wypieki
 
 
 
Składniki:
 
  • 75 g roztopionego masła + odrobina masła do posmarowania foremki
  • 75 g drobnego cukru
  • 400 g pokrojonych w drobną kostkę jabłek
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 185 ml mleka
  • 110 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • cukier puder
  • miód
 
Przygotowanie:
 
Do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika wkładamy pustą foremkę na muffinki. Cukier i roztopione masło dzielimy na pół, jedną połówkę wkładamy na dużą patelnię i podgrzewamy, po czym dodajemy jabłka i dusimy je około 10 minut, aż staną się miękkie. Na koniec posypujemy je cynamonem i mieszamy.
Pozostałe składniki wyrabiamy w robocie.
Wyciągamy z piekarnika nagrzaną foremkę i smarujemy otwory masłem. Do każdego otworu wkładamy jabłka i zalewamy je ciastem.
Pieczemy je około 15 min, aż będą wyrośnięte i rumiane. Wyciągamy je z piekarnika polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.
 


 
 
SMACZNEGO!!!