Popovers (znaczy trzask, wystrzał) to angielskie bułeczki z jabłkami. Mamusia siedziała sobie z noga na krześle i wydawała polecenia co i jak mam robić. Dałam radę i wyszły naprawdę wspaniałe. Jedliśmy je na ciepło posypane cukrem pudrem i polane miodem.
Popovers mają same zalety są wspaniałe, robi się je bardzo prosto i szybko. Do tego jeśli mama powie wam co i jak macie zrobić na pewno wam się uda. :)
Przepis pochodzi z książki Anneki Manning Wypieki
Przepis pochodzi z książki Anneki Manning Wypieki
Składniki:
- 75 g roztopionego masła + odrobina masła do posmarowania foremki
- 75 g drobnego cukru
- 400 g pokrojonych w drobną kostkę jabłek
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 185 ml mleka
- 110 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- cukier puder
- miód
Przygotowanie:
Do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika wkładamy pustą foremkę na muffinki. Cukier i roztopione masło dzielimy na pół, jedną połówkę wkładamy na dużą patelnię i podgrzewamy, po czym dodajemy jabłka i dusimy je około 10 minut, aż staną się miękkie. Na koniec posypujemy je cynamonem i mieszamy.
Pozostałe składniki wyrabiamy w robocie.
Wyciągamy z piekarnika nagrzaną foremkę i smarujemy otwory masłem. Do każdego otworu wkładamy jabłka i zalewamy je ciastem.
Pieczemy je około 15 min, aż będą wyrośnięte i rumiane. Wyciągamy je z piekarnika polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz