Taka rolada jest fajna bo szybka, pasuje na co dzień jak również możemy ją podać na różne okazje. U nas na przykład na pewno pojawi się na Boże Narodzenie.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek gorącej wody
- 200 g masła
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g zmielonych migdałów
- 1/2 szklanki gorącego mleka
- 2 łyżki czekośliwki
- 150 g cukru
- 3 żółtka
Dodatkowo:
- bita śmietana
- orzechy
- Kakao
Przygotowanie:
Żółtka, z cukrem i gorącą wodą ucieramy na puszystą masę. Po czym stopniowo ciągle ucierając dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę żółtkową i delikatnie mieszamy.
Ciasto pieczemy 15 min, w tem. 180 stopni C. Studzimy kilka minut i rolujemy je w ścierkę.
Orzechy i migdały zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy masę do przestygnięcia. Masło, żółtka i cukier ucieramy, po czym dalej ucierając dodajemy do nich wystudzoną masę orzechowo - migdałową i czekośliwkę.
Biszkopt smarujemy kremem i po całości rozsypujemy kawałki orzechów. Roladę zwijamy i dowolnie dekorujemy.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz