niedziela, 13 września 2015

Czekośliwka - powidła śliwkowe

Co to czekośliwka?
Nie każdy to wie, bo często pytają nas o to z mamą.  Czekośliwka to po prostu powidła śliwkowe z czekoladą.
O istnieniu czekośliwki mama dowiedziała się od koleżanki. I jak raz ją zrobiła, tak czekośliwka zagościła w naszym domu. Większość osób robi ją jednak na ogół z kakao, mama uznała jednak że jest zdecydowanie lepsza z czekoladą.

 
 
Składniki:
 
  • 5,5 kg śliwek (tym razem mama kupiła węgierki, czekośliwkę robimy jednak z różnych śliwek)
  • 2 kg cukru
  • 300 g gorzkiej czekolady
 
Przygotowanie:
 
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, wkładamy go garnka i zasypujemy cukrem. Smażymy je 3 godziny. Kolejnego dnia smażyłyśmy je 2 godziny. Trzeciego dnia dodałyśmy połamaną czekoladę i smażyłyśmy 1 godz. Należy pamiętać żeby mieszać, bo śliwka może się przypalić. Czas smażenie zależy od śliwek. Czasem mama kupiła takie śliwki że wystarczyło dużo krótsze smażenie.
 
 
SMACZNEGO!!!