środa, 22 lipca 2015

Domowa nutella

Dziś razem z mamą przygotowałam domową nutellę. Mało które dziecko nie lubi nutelli, chyba jest mało takich. My uwielbiamy i wyjadamy słoikami. Taka którą zrobimy sobie sami w domu jest najlepsza na świecie. Znajdziecie w niej prawdziwą czekoladę i orzechy bez ulepszaczy. Nawet mama która nie przepada za nutellą, tą zajada z przyjemnością. 
Do tego jest tak prosta że każde dziecko może ją zrobić samo. 
Przepis pochodzi z książki Ciasta i desery czekoladowe.
 
Składniki:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 20 dag zemlonych orzechów laskowych najlepiej bez skórki (nam się na najczęściej nie chce ich obierać, bo to dużo zabawy i najczęściej robimy je ze skórką) 
  • 4 łyżki płynnego miodu
 Przygotowanie:
Mleko i miód podgrzewamy na wolnym ogniu. Zestawiamy i dodajemy połamane kawałki czekolady, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, aż masa przestygnie i dodajemy do niej orzechy. Po dodaniu orzechów miksujemy aż powstanie gęsty krem, który przelewamy do słoików.
    
SMACZNEGO!!!