Maliny w lukrze, to PREMIERA tego przepisu w internecie. To jeden z przetworów, który wspólnie z mamą robimy na zimę. Mama przeszukała internet i nigdzie nie znalazła takiego przepisu. Wszystkie blogerki podają przepisy na maliny w cukrze. A my z mamusią polecamy wam szczególnie maliny w lukrze. Są idealne w zimowe chłodne wieczory do herbaty, lub potem do deserów. Na Charytatywnym Kiermaszu Wielkanocnym maliny były hitem, który rozszedł się błyskawicznie. W tym roku niestety maliny są dość drogie więc nie będziemy ich miały w nadmiarze.
Składniki:
- 1 kg malin (najlepiej ładnych suchych)
- 1 kg cukru
- 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Cukier wsypujemy do garnka i zalewamy wodą i gotujemy na ogniu do próby nitki ( sprawdzamy łyżką i kiedy lukier przestanie się skraplać, a powstaje nitka jest dobry - jeszcze nie umiem tak zrobić i próbę nitki zawsze robi mama). Powolutku wsypujemy maliny. Nie mieszamy łyżką, tylko delikatnie garnkiem aż maliny się zanurzą w lukrze (jeśli będziecie merdali łyżką jak ja zrobiłam mamie pierwszym razem, powstanie z malin mamałyga - też była dobra, jednak chodzi o to żeby jak najwięcej malin pozostało całych). Poruszając garnkiem trzymamy je na ogniu 5 min. Maliny przekładamy delikatnie do słoików i zalewamy syropem, który powstał dzięki sokowi który wydzielił się z malin. Mama zawsze jeszcze pasteryzuje słoiczki 5 min., bo uważa że ma za mało siły i nie zawsze słoiczek dobrze zakręci, a po pasteryzacji nigdy jej się nie psują.
Smacznego!!!
bardzo dziękuję za ten pomysł, idealna sprawa do dekoracji tortów
OdpowiedzUsuń