Pojawił się rabarbar i miałyśmy z mamą zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a skończyło się tym, że upiekłyśmy tarte z budyniem, rabarbarem, truskawkami i bezą.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 150 g zimnego masła
- budyń śmietankowy
- 500 g świeżych truskawek
- 500 g rabarbaru
- czerwony żelowy barwnik spożyczy (my używamy Wiltona)
Przygotowanie:
Mąke i masło, siekamy razem, dodajemy 100 g cukru, sól oraz żółtka (białka odkładamy do lodówki - będą do bezy) mieszamy razem na gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia.
Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej, dzięki temu nie puszczą soku.
Foremkę natłuszczamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy radełkiem (widelcem). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 180 stopni 10 min. Wyciągamy i wylewamy na ciasto wcześniej przygotowany budyń. Układamy truskawki i rabarbar. Tak przygotowaną tartę pieczemy 30 min. Po czym odstawiamy ją na chwilę do wystygnięcia. Musi być chłodna kiedy będziemy układały na niej bezę.
Białka ubijemy na sztywno, dodajemy powoli pozostały cukier (150 g). Część ubitego białka wkładamy do miseczki dodajemy czerwony barwnik spożyczy i delikatnie mieszamy. Do szprycy wkładamy na przemian ubite białe i czerwone białko i szprycą nanosimy je na owoce. Wkładamy tartę z powrotem do piekarnika i suszymy bezę 15 - 20 min.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz