środa, 22 lipca 2015

Deser lodowy z mascarpone i truskawkami

 
Bardzo smaczny i bardzo szybki deser. Zachciało nam się z Patryczkiem lodów z bitą śmietaną, ale w domu nie mieliśmy śmietany kremówki, za to miałyśmy z mamą serek mascarpone.
Składniki:
  •  3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g świeżych truskawek
  • lody śmietankowo - truskawkowe
  • garść zmielonych orzechów
  • garść zmielonych migdałów


 Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka razem z cukrem ubijamy na puszystą kremową masę. Kiedy żółtka są już dobrze ubite powoli dodajemy serek mascarpone cały czas ubijając. Na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszając. 
Do kieliszków wkładamy gałkę lodów, do okoła układamy kawałki truskawek i posypujemy zmielonymi orzechami i migdałami. Na to wylewamy masę z mascarpone, układamy cząstki truskawek i posypujemy zmielonymi orzechami i migdałami.  
  
SMACZNEGO!!!