środa, 22 lipca 2015

Drożdżowe bułeczki pszenno - jogurtowe z czekośliwką

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej luksusowej typ 500
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • czekośliwka do posmarowania ciasta

Przygotowanie:
Do ciepłej wody, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszać, dodać miód lub cukier, drożdże, 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski (zawsze przesiewam mąkę, jest wtedy super napowietrzona) dodać sól i wszystko wymieszać. Kolejno dodać jajko, olej, pozostały jogurt i zaczyn. Wszystko wyrobić ręcznie bądź w robocie na gładkie ciasto. Jeśli chodzi o to ciasto po wyrobieniu w robocie jeszcze chwilę wyrabiam go ręcznie, w razie konieczności podsypując mąką. Wyrobione ciast przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie ciasto podwaja objętość i możemy je ponownie krótko wyrobić. Formujemy 2 wałki o długości 30 cm i szerokości około 8 cm i kroimy na równe części. Bułeczkę kroimy na 3 części z jednej strony zostawiając bok złączony, każdą część smarujemy czekośliwką i zawijamy warkocz, jak do chałki.
Bułeczki przekładamy na blachę, przykrywamy ścierką i pozwalamy im rosnąć około 30 minut. Do nagrzanego piekarnika u nas 180 stopni wstawiamy bułeczki i pieczemy 15 min.

SMACZNEGO!!!