- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 / 4 szklanki letniej wody
- 25 g świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 15 g sezamu
- trochę słonecznika opcjonalnie na wierzch bułki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, lub robota i mieszamy. Wyrabiamy ciasto aż będzie jak plastelina. Po czym ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość, zagniatamy je ponownie i formujemy bułeczki. Posypujemy słonecznikiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ścierką i czekamy ponownie tylko tym razem 10-15 minut nim wyrosną. Po czym wkładamy je do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Mama zawsze pilnuje żeby w piekarniku była miska z wodą. Dzięki temu skórka nie jest tak bardzo twarda.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz