środa, 22 lipca 2015

Mleczna piernikowa czekolada na gorąco


Piernikowo u nas cały czas. Dlatego pojawiła się u nas Mleczna Czekolada Piernikowa. To mamy recepta na chłodne i szare dni, coś koniecznego na poprawę nastroju. Często ją pijemy w zimowe i chłodne dni. PYCHA.
 
 
 

 
Składniki:
  • 200 ml śmietany 30 - 36 %
  • 400 ml mleka 
  • 200 g czekolady mlecznej
  • kilka kawałków z piernika (nam zawsze zostają jak kroimy piernik do złożenie), lub kilka sztuk pierniczków
 

Przygotowanie:
Pierniki mielimy na drobny proszek.
Śmietane i mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do zagotowania się, dopiero wtedy wrzucamy połamaną czekoladę, lub takie specjalnie kawałeczki czekolady. Cały czas gotując mieszamy aż czekolada się rozpuści. Na koniec wsypujemy piernikowy proszek. Gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe. Wlewamy do filiżanek i podajemy z pysznymi pierniczkami. 
 
SMACZNEGO!!!