Jak zapewne zauważyliście kiedy coś pieczemy dodajemy zawsze naturalny ekstrakt, aromat waniliowy, który mamusia robi sama. Mama nie lubi sztucznych aromatów i uważa że zrobienie takiego ekstraktu to tylko chwila a smak wanilii nie może się równać ze smakiem kupnego aromatu jaki by nie był.
Składniki:
- 200 ml wódki
- 4 laski wanilii
Przygotowanie:
Laski wanilii wkładamy do butelki i zalewamy alkoholem. Laski powinny być nim zalane, po czym zamykamy butelkę i odkładamy w ciemne miejsce. Z czasem ekstrakt nabiera koloru i zapachu wanilii jest jak znalazł do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Zużywając go możemy co jakiś czas dolać alkoholu i dodać nową laskę wanilii. W ten sposób nigdy się nam nie kończy. Jest już gotowy do użycia po kilku dniach.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz