Ptasie mleczko zrobiłyśmy z mamą na biszkopcie marcepanowym. Wpadłam na pomysł żeby było bardziej kolorowo i dodałam do niego żelki.
Składniki:
- 60 g gotowej masy marcepanowej
- 130 g masła
- 130 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki zmielonych biszkoptów
- 80 g zmielonych migdałów
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)
Masa:
- 2 mleka skondensowane nie słodzone ( nie pomylcie mleka, bo mama tym razem nie zwróciła uwagi i kupiła słodzone, przez co ptasie mleczko było mega słodkie)
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka agrestowa
- 3 opakowania żelek
Przygotowanie:
Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę.
Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do formy, posypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 - 30 min. w tem. 175 stopni. Galaretkę rozrabiamy w niepełnej szklance przegotowanej gorącej wody, z drugą robimy to samo. Jedną puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego ubijamy na pianę, na koniec ciągle ubijając powoli wlewamy jedną z galaretek.
Masę wylewamy na przygotowany wcześniej blat marcepanowy, układamy żelki. Powtarzamy czynność z drugą puszką mleka i galaretką. Na wierzchu układamy żelki. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz