środa, 22 lipca 2015

Ptasie mleczko na biszkopcie marcepanowym


Ptasie mleczko zrobiłyśmy z mamą na biszkopcie marcepanowym. Wpadłam na pomysł żeby było bardziej kolorowo i dodałam do niego żelki.

Składniki:
  • 60 g gotowej masy marcepanowej
  • 130 g masła   
  • 130 g cukru 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zmielonych biszkoptów
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %) 
 
Masa:
  • 2 mleka skondensowane nie słodzone ( nie pomylcie mleka, bo mama tym razem nie zwróciła uwagi i kupiła słodzone, przez co ptasie mleczko było mega słodkie) 
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 3 opakowania żelek
 

 Przygotowanie:
Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę.
Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do formy, posypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 - 30 min. w tem. 175 stopni. Galaretkę rozrabiamy w niepełnej szklance przegotowanej gorącej wody, z drugą robimy to samo. Jedną puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego ubijamy na pianę, na koniec ciągle ubijając powoli wlewamy jedną z galaretek.
Masę wylewamy na przygotowany wcześniej blat marcepanowy, układamy żelki. Powtarzamy czynność z drugą puszką mleka i galaretką. Na wierzchu układamy żelki. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
 
SMACZNEGO!!!