środa, 22 lipca 2015

Kompot z rabarbarem, truskawkami i jabłkami

 
Uwielbiamy kiedy mama jest na diecie bo wtedy wymyśla dużo super rzeczy, żeby ją sobie urozmaicić, a my przy tym korzystamy. Dziś znowu przyniosła rabarbar. Połowa trafiła do rolady, a druga połowa do kompotu. Bardzo lubimy kompoty, a zwłaszcza takie świeże i jeszcze ciepłe. Kompoty mamy potrafią przebić u nas wszystkie kupne napoje.
Składniki:
  • 500 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 5 jabłek 
  • 8 kopiastych łyżek cukru (można więcej lub mniej zależy jakie słodkie lubicie) 
  • laska cynamonu
  • kilka liści mięty
  • woda

 Przygotowanie:
Owoce myjemy, rabarbar i jabłka kroimy i wrzucamy razem z truskawkami do garnka, który wypełniamy wodą. Dodajemy cukier, wrzucamy laskę cynamonu i gotujemy.
Gotowy kompot wlewamy do szklanek wrzucamy owoce i po 3 listki mięty. Jeszcze ciepły jest najlepszy, ale i zimny w gorące dni jest wspaniały.  
    
  
SMACZNEGO!!!