środa, 22 lipca 2015

Gruszki w occie

Sposobów na przygotowanie gruszek jest wiele. Kolejnym z nich są gruszki w occie. Te gruszki najbardziej lubi nasz tata i to dla niego mama je robi.

 
 
Składniki:
  • 2 kg gruszek
  • 1/2 l octu 10%
  • 1,5 l wody
  • 50 dkg cukier 
  • goździki
  • 2 laski cynamonu
  • odrobina anyżu
  • kilka kawałków kandyzowanego ananasa jeśli ktoś lubi
     
  • Przygotowanie:
    Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda, jeśli chcemy  kroimy, na połówki lub ćwiartki. Mama tym razem kupiła zgrabne małe gruszki i dała je w całości. Obrane gruszki wkładamy do wody z sokiem  z cytryny, żeby nie ściemniały.
    Gotujemy wodę, dodajemy ocet, cukier, przyprawy i zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy gruszki i gotujemy powali aż staną się szkliste. Owoce przekładamy do słoików, odcedzamy wywar i zalewamy gruszki w słoiku. Pasteryzujemy około 20 minut.

SMACZNEGO!!!