Sposobów na przygotowanie gruszek jest wiele. Kolejnym z nich są gruszki w occie. Te gruszki najbardziej lubi nasz tata i to dla niego mama je robi.
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 1/2 l octu 10%
- 1,5 l wody
- 50 dkg cukier
- goździki
- 2 laski cynamonu
- odrobina anyżu
- kilka kawałków kandyzowanego ananasa jeśli ktoś lubi
- Przygotowanie:Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda, jeśli chcemy kroimy, na połówki lub ćwiartki. Mama tym razem kupiła zgrabne małe gruszki i dała je w całości. Obrane gruszki wkładamy do wody z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.Gotujemy wodę, dodajemy ocet, cukier, przyprawy i zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy gruszki i gotujemy powali aż staną się szkliste. Owoce przekładamy do słoików, odcedzamy wywar i zalewamy gruszki w słoiku. Pasteryzujemy około 20 minut.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz