Do zrobienia rolady zainspirowało nas zdjęcie rolady zrobionej przez Kulinaria Uli. Mama ostatnio roladę robiła 20 lat temu. Martwiłam się czy nam wyjdzie, mama śmiała się że to tak jak z jazdą na rowerze, nie zapomina się. Miała rację nie zapomniała jak ją zrobić i wyszła nam bardzo smaczna rolada. Miałyśmy użyć mrożonych truskawek i zrobić je w galaretce. Mamie udało się jednak kupić świeże truskawki.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie mama jednak dała)
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego)
- 500 g świeżych truskawek
- 0,5 l śmietany kremówki 30% - 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fixy
- cukier puder do posypania rolady
- rozpuszczona czekolada do polania rolady
Przygotowanie:
Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka dobrze się ubiją dodajemy powoli zółtka i ubijamy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wylewamy ciasto, które równomiernie rozprowadzamy po blaszce. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 160 - 180 stopni.
Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ścierkę i rolujemy. Zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie myjemy truskawki i kroimy je na małe kawałki. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy biszkopt już wystygnie rozwijamy go ze ścierki nakłądamy bitą śmietanę i kawałki truskawek. Tak przygotowane zwijamy. Posypujemy cukrem pudrem i jeśli chcemy możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki żeby się schłodziła.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz