środa, 22 lipca 2015

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

 
Do zrobienia rolady zainspirowało nas zdjęcie rolady zrobionej przez Kulinaria Uli. Mama ostatnio roladę robiła 20 lat temu. Martwiłam się czy nam wyjdzie, mama śmiała się że to tak jak z jazdą na rowerze, nie zapomina się. Miała rację nie zapomniała jak ją zrobić i wyszła nam bardzo smaczna rolada. Miałyśmy użyć mrożonych truskawek i zrobić je w galaretce. Mamie udało się jednak kupić świeże truskawki.
Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie mama jednak dała)  
  • 60 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego)
Masa:
  • 500 g świeżych truskawek
  • 0,5 l śmietany kremówki 30% - 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • cukier puder do posypania rolady
  • rozpuszczona czekolada do polania rolady

 Przygotowanie:
Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka dobrze się ubiją dodajemy powoli zółtka i ubijamy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wylewamy ciasto, które równomiernie rozprowadzamy po blaszce. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 160 - 180 stopni.
Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ścierkę i rolujemy. Zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie myjemy truskawki i kroimy je na małe kawałki. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy biszkopt już wystygnie rozwijamy go ze ścierki nakłądamy bitą śmietanę i kawałki truskawek. Tak przygotowane zwijamy. Posypujemy cukrem pudrem i jeśli chcemy możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki żeby się schłodziła.
 
  
SMACZNEGO!!!