środa, 22 lipca 2015

Deser warstwowy truskawkowo - cytrynowy szał

 
Tym razem nieco inny deser. Na jednej z grup pani powiedziała mamie że fajnie smakuje mascarpone z curdem cytrynowym. Na robienie curd nie miałyśmy za bardzo czasu, więc mama zaproponowała, żebym wlała sok z cytryny do mascarpone. Bardzo fajnie przełamuje to słodycz musu truskawkowego i bitej śmietany. Troszkę improwizowałyśmy, mimo to wyszedł pyszny deser, który nie był aż tak słodki. Choć jak pewnie już zauważyliście my uwielbiamy słodycz.
Z tej ilości składników, wyszło nam z mamą 7 szklanek do kawy latte.  
Składniki:
 
  • 250 g serka mascarpone
  • 7 łyżek cukru
  • 0,75 l śmietany kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • 600 g  truskawek
  • 200 g musli + garść owoców kandyzowanych ( mieszamy z musli)
  • garść zmielonych orzechów
  • garść zmielonych migdałów

 Przygotowanie:
Kilka truskawek odkładamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe miksujemy z 3 łyżkami cukru. Mascarpone ucieramy z 4 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 0,5 l bitej śmietany po troszkę dodajemy do mascarpone delikatnie mieszając, do momentu połączenia się składników. 0,25 l zostawiamy przyda się na koniec do dekoracji.
Do szklanek na dno wlewamy po dwie łyżki musu truskawkowego, dodajemy 2 łyżki kremu z mascarpone, wsypujemy garść musli, wymieszanego wcześniej z owocami kandyzowanymi, po raz kolejny wkładamy 2 łyżki kremu, na krem układamy po kilka kawałków truskawek i zalewamy musem truskawkowym. Nakładamy kolejne 2 łyżki kremu. Posypujemy odrobinę zmielonymi orzechami i migdałami. Na to dajemy bitą śmietanę i posypujemy orzechami i migdałami.
 
  
SMACZNEGO!!!