środa, 22 lipca 2015

Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich



Kiedy robiłyśmy z mamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę.  Przepis na GWIAZDA .
 

 

 Składniki na ciasto:
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
  • białko, lub mleko opcjonalnie do posmarowania gwiazdy
Składniki na masę:
  • 350 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków migdałów
  • 70 g suszonych fig
  • 70 g suszonych daktyli
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 białka
  • 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze
Po za tym:
  • cukier puder do posypania strucli, lub lukier
  • skórka pomarańczowa ewentualnie
Przygotowanie ciasta:
Na początek przygotować zaczyn. 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z 1 łyżeczką jogurtu naturalnego, 2 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i drożdzami. Zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie z żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn, roztopione chłodne masło i resztę składników i wyrabiamy.  Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni.
Upieczoną struclę posypujemy cukrem pudrem, lub sporządzamy lukier i lukrujemy ją możemy posypać ją skórką pomarańczową.
Przygotowanie masy:
Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki.
Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle mielimy drobno. Do masy marcepanowej, dodajemy cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.
 Przygotowanie strucli: 
Ciasto dzielimy na 2 części, bo wyrasta bardzo duże. Wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą makową, po bokach zostawiając około 1 cm ciasta bez masy, z każdej strony leciutko zakładamy kawałek ciasta i dopiero wtedy zwijamy struclę. Możemy nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.  Smarujemy białkiem lub mlekiem, mi mama kazała posmarować mlekiem.


   
   
 SMACZNEGO!!!