Zrobiłam ostatnio z mamusią szarlotkę w foremce z tarty. Na wierzchu zamiast tradycyjnie płata ciasta zrobiłam kratkę i obłożyłam nią szarlotkę.
Składniki:
- 600 g mąki krupczatki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 100 g drobnego cukru
- 80 g śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego)
- 2 kg jabłek
- cynamon
- cukier puder
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy. Smażymy około 15 miniut.
Mąke, proszek do pieczenia, cukier i masło mieszamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części jedną większą, drugą mniejszą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, dziurkujemy. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto, na wierzch układamy uprażone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy robimy krateczkę i kładziemy ją na wierzchu.
Pieczemy około 60 min. w tem. 180 -200 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz