środa, 22 lipca 2015

Szarlotka tradycyjna nie tradycyjnie czyli szarlotkowa tarta

Zrobiłam ostatnio z mamusią szarlotkę w foremce z tarty. Na wierzchu zamiast tradycyjnie płata ciasta zrobiłam kratkę i obłożyłam nią szarlotkę. 
Składniki:
  • 600 g mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 150 g zimnego masła 
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego)
  • 2 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder
 

 Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy. Smażymy około 15 miniut.
Mąke, proszek do pieczenia, cukier i masło mieszamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części jedną większą, drugą mniejszą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, dziurkujemy. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto, na wierzch układamy uprażone jabłka, posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy robimy krateczkę i kładziemy ją na wierzchu.
Pieczemy około 60 min. w tem. 180 -200 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
 
 
  
SMACZNEGO!!!