Sakiewki z niespodzianką to sakiewki konkursowe w konkursie kulinarnym Taste The Summer by Almette Fruit , to one urzekł jury podczas konkursu. Sakiewki zgłosiła do konkursu w pierwszym etapie wilczyca - moje mniam.
Sakiewki tak nam smakowały że nadszedł czas, żebyśmy je z mamą zrobiły w domu. Troszkę z mamą zmodyfikowałyśmy przepis.
Składniki:
- 4 duże piersi z kurczaka
- sól
- zioła dalmatyńskie
- pieprz
- serek almette wiśniowo - żurawinowy
- kardamon
- 20 dkg żurawiny suszonej
- 20 dkg boczku wędzonego
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem.
Żurawinę namaczamy, odcedzamy. Boczek siekamy drobno i mieszamy z żurawiną. Piersi z kurczaka rozbijamy na płaty, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na sam środek dajemy serek almette i posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę z boczkiem, polewamy łyżką sosu. Boki piersi podnosimy do góry i wiążemy nicią. My mamy specjalne silikonowe nici. Wierzch polewamy łyżką sosu. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Piersi zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na brytfance na którą wylewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 min. Po tym czasie otwieramy folię aluminiową polewamy sosem i pieczemy jeszcze około 20 min. do zarumienienia się mięsa.
SMACZNEGO!!!
to jest jedyne danie gdzie mięso połączone ze słodkimi dodatkami nie przeszkadza mojemu mężowi
OdpowiedzUsuńU nas tacie bardzo smakowało
Usuń