Mama powiedziała że Rogale Marcińskie to nasz kulinarny majstersztyk. Odkąd pamiętam w październiku pojawiały się u nas Rogale Marcińskie. Rogale te piecze się w Poznaniu na 11 października z okazji święta św. Marcina. Mama urodziła się w Poznaniu i zawsze odkąd pamiętam zamawiała je nam do domu właśnie w Poznaniu, najczęściej pochodziły z cukierni Kandulski, bo były najlepsze. Zawsze z niecierpliwością oczekiwaliśmy kiedy będzie październik i będziemy mogli je zjeść.
Po raz pierwszy w tym roku mama zdecydowała, że upiecze rogale sama. Miała inny przepis na masę makową i miała ją zrobić. Na szczęście postanowiła wziąć udział w wydarzeniu na facebooku Marcinki u Margarytki 2014 i to był strzał w 10, bo masa makowa i same rogale dzięki niej okazały się po prostu Boskie. Masy zrobiłyśmy z potrójnej porcji wszystkiego i pozostała część trafiła do zamrażalnika. Będzie na później do innych pyszności.
Składniki na ciasto:
- szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 250 g masła
- ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy
Składniki na masę:
- 350 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g płatków migdałów
- 70 g suszonych fig
- 70 g suszonych daktyli
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki śmietany
- 2 białka
- 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze
Po za tym:
- jajko
- 1 łyżka mleka
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- woda
- orzechy
- migdały
Przygotowanie ciasta:
Pół szklanki mleka podgrzać i do ciepłego mleka dodać drożdże i łyżkę cukru. Zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie z żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru. 3 łyżki masła około 50 g roztapiamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn, resztę mleka, utarte żółtka i wyrabiamy. Kiedy ciasto uzyska sprężystość wlewamy roztopione, chłodne masło i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt 45*25 cm. Masło mama chłodzi wcześniej i ściera na tarce i nakłada na ciasto i równomiernie rozprowadza wtaczając je lekko w ciasto wałkiem. 1/3 ciasto składamy do góry, a drugą stronę kładziemy na te dwie części. W ten sposób wychodzą nam 3 warstwy ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Składamy znowu na 3 części i ciasto wkładamy powtórnie na godzinę do lodówki. Proces składania, wałkowania i chłodzenia przez godzinę powtarzamy 3 krotnie. Po ostatnim razie ciasto wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmujemy je z lodówki przed robieniem rogali.
Przygotowanie masy:
Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki.
Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle mielimy drobno. Do masy marcepanowej, dodajemy cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Tak przygotowana masa jest gotowa do nadziewania rogali.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz