środa, 22 lipca 2015

Muffinki czekoladowe

Ciąg dalszy Halloweenowego szaleństwa. Przepis jest na 12 muffinek. Najpierw podaje przepis, żebyście mogli się przygotować do pieczenia. Jutro uzupełnię o Halloweenowe zdjęcia. Na razie normalna muffinka.

Składniki:
  • 130 g mąki
  • 220 g cukru
  • 20 g kakao
  • 110 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 110 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • marcepan, masa plastyczna (może być kolorowe, bądź używamy barwników spożywczych) 
Przygotowanie:
Na początek wymieszać mąkę (mąkę przesiewamy przez sitko), cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie dodać jajko, mleko i olej i wszystko zmiksować. Dodajemy wrzącą wodę i szybko mieszamy. Ciasto wylewamy do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 min. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Dowolnie dekorujemy. Pamiętajmy jednak, że tym razem ma to być dekoracja Halloweenowa.
SMACZNEGO!!!