Dziś podam przepis na pierniczki z których zrobiłyśmy serca na Walentynki. Ciasto jest dobre, ponieważ nie wyrasta i pierniki są równe i idealne do zdobienia.
Składniki:
- 3 jajka
- 250 g cukru pudru
- 140 g miodu
- 80 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 przyprawa do piernika
- 700 g mąki pszennej typ 650
Przygotowanie:
Miód, masło, jajka i cukier puder podgrzewamy aż do rozpuszczenia w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z palnika i jak lekko przestygnie wsypujemy mąkę, potem dodajemy przyprawę do piernika, sodę i kakao i mieszamy.
Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na i wycinamy z niego formy jakie chcemy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 - 15 min. Mamy śliczne gotowe do zdobienia pierniczki.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz