środa, 22 lipca 2015

Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich

Kiedy robiłyśmy z mamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Za to jak ja pokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę.





 Składniki na ciasto:
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
  • białko, lub mleko opcjonalnie do posmarowania gwiazdy
Składniki na masę:
  • 350 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków migdałów
  • 70 g suszonych fig
  • 70 g suszonych daktyli
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 białka
  • 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze
Po za tym:
  • cukier puder do posypania gwiazdy
Przygotowanie ciasta:
 
Na początek przygotować zaczyn. 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z 1 łyżeczką jogurtu naturalnego, 2 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i drożdzami. Zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie z żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn, roztopione chłodne masło i resztę składników i wyrabiamy.  Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni.
Upieczoną gwiazdę posypujemy cukrem pudrem.
 
Przygotowanie masy:
\
Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki.
Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle mielimy drobno. Do masy marcepanowej, dodajemy cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.
 
 Przygotowanie gwiazdy: 
 
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na kolejne 3 części. Wszystkie 3 części wałkujemy na koło i przykładamy spód od okrągłej tortownicy i wykrawamy ciasto. Nakładamy na nie masę makową, następne wyciete ciasto, masę makową i 3 płat ciasta. Na środku przykładamy szklankę i lekko odciskamy. Bierzemy nóż i na początku najlepiej podzielić sobie ciasto na 4 róne części. Ciasto kroimy tylko do kółka. Potem z każdą z 4 części dzielimy na 4 kolejne. Razem powinno nam wyjść 16 kawałków. Bierzemy po dwa kawałki i zwijamy je do środka. Końcówki ciasta sklejamy. Smarujemy białkiem lub mlekiem, mi mama kazała posmarować mlekiem.
 
  



  
 
 SMACZNEGO!!!