Składniki:
- gruszki
- woda
- cukier
- goździki
- odrobina anyżu
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
To najprostszy z przepisów na przygotowanie gruszek w syropie. Myjemy gruszki, obieramy je i kroimy, na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne i wkładamy je do wody z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Przygotowujemy syrop. Gotujemy wodę z cukrem, na każdy litr wody dajemy 250 -350 g cukru, zależy jak słodki syrop lubimy. Gruszki wkładamy do słoików, wrzucamy 2 goździki, kilka kawałków skórki z pomarańczy, kawałek odłamanej gwiazdki anyżowej. Całość zalewamy syropem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20- 30 minut.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz