środa, 22 lipca 2015

Lody w bezie włoskiej na tartaletce

Oh lody w bezie włoskiej to było coś wspaniałego co mama zrobiła.
Składniki na tartaletki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (używamy swojego)
  • 1/4 łyżeczki soli
Beza włoska:
  • 3 białka
  • 200 g cukru (do ugotowania syropu)
  • 50 g cukru do białek
  • ok. 1 cm ponad poziom cukru 
+ lody
 

 Przygotowanie:
 
Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Zimne masło kroimy w kostkę i ucieramy z cukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników.
Ciasto na pół godziny wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy, dziurkujemy i wykładamy nim foremki. Pieczemy 15 min. w tem. 170 stopni. Tartaletki zostawiamy aż wystygną i dopiero wtedy wyjmujemy je z foremek, bardzo ładnie wtedy wychodzą.
200 g cukru zalewamy wodą tak żeby woda pokrywałą cukier i była 1 cm ponad cukier. Gotujemy cały czas mieszając do "próby nitki". (Próba nitkipolega na tym że po włożeniu łyżki woda nie będzie ściekała i pojawi się włos).  Białka ubijamy z 50 g cukru, białka mają być zabielone a nie ubite, zmniejszamy obroty i powoli po brzegu naczynia wlewamy syrop cukrowy. Obroty zwiększamy maksymalnie i ubijamy do wymieszania się białka i syropu, po czym zmniejszamy obroty i ubijamy do zgęstnienia. Beze wkładamy do worka zdobniczego.
Lody układamy na tartaletkach i nakładamy na nie szczelnie bezę włoską. Nie bardzo grubo, tylko tak żeby przykryła lody. Beza działa na lody jak termos i utrzymuje ich chłód. więc nie trzeba się bać że lody szybko się roztopią. Bezę opiekamy palnikiem (jeśli go nie macie, możecie to zrobić w piekarniku do 3-5 minut w tem. 180 stopni, do zarumienienia.
Jest to deser, ktrórego nie można niestety przygotować wcześniej i podać później, najlepiej jest zjeść go od razu. 
   
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz