środa, 22 lipca 2015

Tartaletki z budyniem i truskawkami



Mama niedawno kupiła bardzo fajne foremki do tartaletek. Dziś wracając z pracy kupiła świeże truskawki. Nie są może tak dobre jak te nasze, które będą w czerwcu, jednak są smaczne.
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
  • 60 g cukru 
  • 125 g zimnego masła
  • budyń dowolny smak jaki lubimy, my użyłyśmy malinowego
  • 500 g świeżych truskawek
  •  kilka listków mięty do ozdoby
 

 Przygotowanie:
Mąke, cukier, sól i masło, oraz jajko mieszamy razem na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia.
Foremki natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 150 - 160 stopni około 15 - 20 min.
 Tartaletki zostawiamy aż wystygną i dopiero wtedy wyjmujemy je z foremek, bardzo ładnie wtedy wychodzą. W tym czasie przygotowujemy budyń i wlewamy go do tartaletek. Na wierzchu układamy truskawki i zdobimy listkami mięty.  
  
SMACZNEGO!!!