środa, 22 lipca 2015

Chleb na parze

Przepis jest na jeden duży chleb, lub na 2 mniejsze. Razem z mamą robimy częściej raczej dwa mniejsze.

Składniki:
  • 300 g wody
  • 30 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże i podgrzewać aż do rozpuszczenia się ich. Następnie dodać mąkę, sól i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Jeśli będziemy robili 2 mniejsze chleby, dzielimy ciasto na pół. Lekko je rozwałkowujemy i kładziemy na dwa głębokie talerze do zupy. Natomiast jeśli jeden ciasto kładziemy na dużym płaskim talerzu i odstawiamy na 30 -45 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jeśli mamy parowar wkładamy na talerzu chleb do parowaru i parujemy go 45 minut. Jeśli nie mamy parowaru, do garnka wlewamy wodę wkładamy wkładkę na frytki i do niej talerz z ciastem. Potrzeba matką wynalazku jak mówi mama. Woda nie powinna dosięgać do ciasta tylko być poniżej. Po 45 min. ściągamy chleb z pary i czekamy aż przestygnie i odparuje. Wkładamy go na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, lub do momentu aż się zarumieni.
SMACZNEGO!!!