Niestety nie mogę się pochwalić tym że go próbowałam, ale mama twierdzi że Bajerkoniak to coś rewelacyjnego. To taki adwokat, mama robi go na dwa sposoby. Jeden z nich to właśnie Bajerkoniak. Można go pić samego, mama dodaje go też do różnych rzeczy.
Składniki:
- 6 żółtek
- 20 dkg masła
- 70 dkg cukru pudru
- 0,5 litra czystej wódki
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 kieliszek rumu
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy już dobrze je utrzemy na puch dodajemy po łyżce masła. Ucieramy do momentu kiedy powstanie jednolity krem i zaczynamy powoli dolewać alkohol, na koniec wlewamy kieliszek rumu. Gotowe jest od razu do spożycia, ale najlepszy efekt jest po włożeniu na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz