Do mazurków będą nam potrzebne listki. Więc mama zagniotła mi porcje ciasta z której wyciełam i upiekłam listki. Powiem wam że listki są też idealne tak to zjedzenia same, jako słodka przekąska.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 5 zółtek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i ciasto odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy listki, różnych wielkości. Jeśli macie wykrawaczki (można je kupić) to pójdzie wam szybciej, jeśli nie wycięcie listtkó nożem nie jest trudne i dacie radę to zrobić, na każdym listku zaznaczcie niteczki. Tak przygotowane liscie smarujemy białkiem, żeby były ślicznie błyszczące. Pieczemy w tem. 160 -180 stopni (pamiętajcie że nie sugerujcie się naszą tem. mama zawsze powtarza, że każdy piekarnik jest inny, u nas jest zawsze niższa tem. niż w przepisach) około 15 min. Mamy przepyszne ciasteczka, które możemy zjeć i użyć do dekoracji do różnych ciast. U nas tym razem posłużą do dekoracji mazurków, a cześć zjemy.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz