środa, 22 lipca 2015

Listki - kruche ciasteczka


Do mazurków będą nam potrzebne listki. Więc mama zagniotła mi porcje ciasta z której wyciełam i upiekłam listki. Powiem wam że listki są też idealne tak to zjedzenia same, jako słodka przekąska.
Składniki:
Ciasto kruche:
  • 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500
  • 250 g masła
  • 100 g cukru 
  • 5 zółtek 
  •  szczypta soli
 

 Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i ciasto odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy listki, różnych wielkości. Jeśli macie wykrawaczki (można je kupić) to pójdzie wam szybciej, jeśli nie wycięcie listtkó nożem nie jest trudne i dacie radę to zrobić, na każdym listku zaznaczcie niteczki.  Tak przygotowane liscie smarujemy białkiem, żeby były ślicznie błyszczące. Pieczemy w tem. 160 -180  stopni (pamiętajcie że nie sugerujcie się naszą tem. mama zawsze powtarza, że każdy piekarnik jest inny, u nas jest zawsze niższa tem. niż w przepisach) około 15 min. Mamy przepyszne ciasteczka, które możemy zjeć i użyć do dekoracji do różnych ciast. U nas tym razem posłużą do dekoracji mazurków, a cześć zjemy.
  
SMACZNEGO!!!