środa, 22 lipca 2015

Rolada z rabarbarem i jabłkami



Tym razem z mamą zrobiłyśmy roladę z rabarabrem i jabłkami. Mama zdecydowała, że rabarbar zapieczemy w cieście, a jako masę damy jabłka. Rodzice i mamy koleżanki w pracy były zachwycone, nie jest to smak mój i Patryka. Rolada przez rabarbar jest lekko kwaskowa, a my wolimy zdecydowanie słodkie ciasta. Mama obiecała nam, że następnym razem zrobimy roladę z jabłkami na słodko. Zwiększyłyśmy porcję ciasta (dałyśmy o połowę więcej niż do poprzedniej rolady), ponieważ w nowej kuchence forma jest dużo większa niż w porzedniej. Tym razem zamiast mąki pszennej mama użyła krupczatki (przeczytała na fanpage Margarytki, że ona robiła roladę właśnie z mąki krupczatki i postanowiła zamienić mąkę pszenną na krupczatkę). Rolada jest dzięki niej dużo bardziej puszysta.
 
Składniki:
  • 150 g mąki krupczatki
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia   
  • 90 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego)
  • 500 g rabarbaru
  • maką ziemniaczana do oprószenia rabarbaru
  • cukier puder
Masa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe

 Przygotowanie:
Jabłka rozdrabniamy drobno i prażymy około 20 min. Po tym czasie wsypujemy do nich galaretki i odstawiamy do wystygnięcia.
Rabarbar kroimy na małe kawałki i pruszymy cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Układamy go na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka dobrze się ubiją dodajemy powoli zółtka i ubijamy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników.
Na blachę na której ułożyliśmy wcześniej rabarbar wylewamy ciasto, które równomiernie rozprowadzamy po blaszce. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Upieczony biszkopt delikatnie przekładamy na drugą stronę, ściągamy z niego papier do pieczenia i czekamy jak przestygnie. Na wystudzony biszkopt na stronę na której widać rabarbar rozkładamy równomiernie przygotowaną wcześniej masę jabłkową. Tak przygotowane ciasto zwijamy. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy włożyć do lodówki żeby masa jabłkowa się schłodziła i lepiej zastygła. Jeśli nam się nie śpieszy, to masa z czasem sama i tak zastygnie.
   
 
 
 
SMACZNEGO!!!