Truskawkowy Eton Mess, to miłość mamusi.
Deser ten nazywa się również słodkim bałaganem z Eton, bo podobno to właśnie z Eton pochodzi i powstał w XIX w. Jest tradycyjnie podawany w Eton College's podczas co rocznej gry w krykieta uczniów z Harrow School. (czytaj Eton mess)
Składniki:
- 500 g truskawek
- 0,3 l śmietany kremówki
- pokruszone bezy i kilka sztuk całych do ozdoby
- garść zmielonych migdałów i czekolady
Przygotowanie:
Bezy kruszymy na kawałki zostawiamy kilka sztuk na wierzch do ozdoby. Truskawki kroimy, a śmietanę kremówkę ubijamy. (mamy specjalny syfon, co bardzo ułatwia nam pracę).
Na dnie szklanki rozłożyłam kawałki truskawek, na truskawki, mamusia dała mi do położenia pokruszone bezy wymieszane z bitą śmietaną. Na to położyłem znowu kawałki truskawek i bezy z bitą śmietaną. Całość udekorowałam truskawkami i maleńką bezą.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz