środa, 22 lipca 2015

Truskawkowy Eton Mess


Truskawkowy Eton Mess, to miłość mamusi.
Deser ten nazywa się również słodkim bałaganem z Eton, bo podobno to właśnie z Eton pochodzi i powstał w XIX w. Jest tradycyjnie podawany w Eton College's podczas co rocznej gry w krykieta uczniów z Harrow School.  (czytaj Eton mess)
Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 0,3 l śmietany kremówki
  • pokruszone bezy i kilka sztuk całych do ozdoby
  • garść zmielonych migdałów i czekolady

 Przygotowanie:
Bezy kruszymy na kawałki zostawiamy kilka sztuk na wierzch do ozdoby. Truskawki kroimy, a śmietanę kremówkę ubijamy. (mamy specjalny syfon, co bardzo ułatwia nam pracę).
Na dnie szklanki rozłożyłam kawałki truskawek, na truskawki, mamusia dała mi do położenia pokruszone bezy wymieszane z bitą śmietaną. Na to położyłem znowu kawałki truskawek i bezy z bitą śmietaną. Całość udekorowałam truskawkami i maleńką bezą.
  
SMACZNEGO!!!