Nie ma to jak własnej roboty wędlina. Udało mi się namówić mamusię i szynkowar ruszył do boju.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mała marchewka
- 1/2 czerwonej papryki (może być też zielona, lub żółta)
- jajko na twardo
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kucharek (u nas domowej roboty)
- papryka słodka
- 2 płaskie łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wyciskamy przez praskę czosnek, nacieramy kurczaka, dodajemy przeprawy i 2 płaskie łyżki żelatyny (po to aby wytworzyła się galareta). Kroimy marchewkę w plasterki, paprykę w kostkę i mieszamy z mięsem.
Całość wkładamy do szynkowaru, w środek mięsa wkładamy gotowane jajko. Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy około 1,5 godz. Po tym czasie wyciągamy szynkowar, czekamy aż przestygnie i na całą noc wstawiamy do lodówki. Rano wyciągamy gotową roladę z szynkowaru.
SMACZNEGO!!!
A ile parzyć i w ilu stponiach?
OdpowiedzUsuń