środa, 22 lipca 2015

Rolada z kurczaka w galarecie nadziewana jajkiem - szynkowar


Nie ma to jak własnej roboty wędlina. Udało mi się namówić mamusię i szynkowar ruszył do boju.
Składniki:
 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 1 mała marchewka 
  • 1/2 czerwonej papryki (może być też zielona, lub żółta) 
  • jajko na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kucharek (u nas domowej roboty)
  • papryka słodka
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

 Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wyciskamy przez praskę czosnek, nacieramy kurczaka, dodajemy przeprawy i 2 płaskie łyżki żelatyny (po to aby wytworzyła się galareta). Kroimy marchewkę w plasterki, paprykę w kostkę i mieszamy z mięsem.
Całość wkładamy do szynkowaru, w środek mięsa wkładamy gotowane jajko. Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy około 1,5 godz. Po tym czasie wyciągamy szynkowar, czekamy aż przestygnie i na całą noc wstawiamy do lodówki. Rano wyciągamy gotową roladę z szynkowaru.
SMACZNEGO!!!