Składniki:
- 25 dkg sera białego półtłustego
- kostka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- puszka brzoskwiń syropie
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ser mielimy, dodajemy cukier, masło, mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję elastyczną. Tak wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, lub na godzinę do lodówki jeśli mamy więcej czasu i nam się nie śpieszy.
Wyciągamy brzoskwinie na sitko, żeby obciekły i kroimy połówki na 3 części, jeśli są małe to na połówki.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkujemy je i wycinamy kółka. Najlepiej dużą filiżanką, ja mam taką fajną sporą foremkę, którą to robię. Kiedy już mamy powycinane kółka na jednym z boków każdego kładziemy brzoskwinie i składamy ciastko na pół. Nie należy sklejać całego ciastka tylko jego boki, tak żeby ładnie było widać brzoskwinie na środku. Ciastka układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Czas pieczenia 15 minut. Temperatura 160 - 180 stopni (zależy od piekarnika, u mnie wystarcza 160 stopni.
Wyciągamy brzoskwinie na sitko, żeby obciekły i kroimy połówki na 3 części, jeśli są małe to na połówki.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkujemy je i wycinamy kółka. Najlepiej dużą filiżanką, ja mam taką fajną sporą foremkę, którą to robię. Kiedy już mamy powycinane kółka na jednym z boków każdego kładziemy brzoskwinie i składamy ciastko na pół. Nie należy sklejać całego ciastka tylko jego boki, tak żeby ładnie było widać brzoskwinie na środku. Ciastka układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Czas pieczenia 15 minut. Temperatura 160 - 180 stopni (zależy od piekarnika, u mnie wystarcza 160 stopni.
Kiedy już wystygną możemy posypać je cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz