środa, 22 lipca 2015

Ciasteczka twarogowe z brzoskwiniami

Na początek bardzo prosty i szybki przepis na przepyszne ciasteczka twarogowe z brzoskwiniami. Ze składników które podałam można zrobić około 20 ciasteczek.



Składniki:
  • 25 dkg sera białego półtłustego
  • kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • puszka brzoskwiń syropie
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ser mielimy, dodajemy cukier, masło, mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno mieć konsystencję elastyczną. Tak wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, lub na godzinę do lodówki jeśli mamy więcej czasu i nam się nie śpieszy.

Wyciągamy brzoskwinie na sitko, żeby obciekły i kroimy połówki na 3 części, jeśli są małe to na połówki.

Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkujemy je i wycinamy kółka. Najlepiej dużą filiżanką, ja mam taką fajną sporą foremkę, którą to robię. Kiedy już mamy powycinane kółka na jednym z boków każdego kładziemy brzoskwinie i składamy ciastko na pół. Nie należy sklejać całego ciastka tylko jego boki, tak żeby ładnie było widać brzoskwinie na środku. Ciastka układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Czas pieczenia 15 minut. Temperatura 160 - 180 stopni (zależy od piekarnika, u mnie wystarcza 160 stopni.

Kiedy już wystygną możemy posypać je cukrem pudrem.

Smacznego !!!