środa, 22 lipca 2015

Paluchy wiedźmy

Zbliża się Halloween to wspaniała okazja żeby je zrobić. O czym mowa??
 
Paluchy wiedźmy  wyglądają okropnie, po prostu obrzydliwie. Na ich widok mam dreszcze, Patryka i kolegę ich wygląd zachwyca, bo wyglądają przerażająco prawdziwie. Niestety są bardzo czasochłonne i spędziłyśmy z mamą kupę czasu przygotowując je. Było jednak warto. Są rewelacyjne jeśli chodzi o smak i ciężko się im oprzeć. Są tak bardzo kruche i tak bardzo maślane, że na samą myśl cieknie mi ślinka.



 


Składniki:
  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 2, 2/3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • płatki migdałów
Przygotowanie:
 
 Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i cukier waniliowy i nadal ubijamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na 0,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyciągamy, odrywamy po kawałku i formułujemy wałki w formie paluchów. Na początku każdego wałka wciskamy płatek migdału, następnie nacinamy paluch na środku w 3 miejscach jak na prawdziwych palcach.
Pieczemy w piekarniku rozgranym u nas do 180 stopni około 10 minut, lub jak się zarumienią.



 
 SMACZNEGO!