Zbliża się Halloween to wspaniała okazja żeby je zrobić. O czym mowa??
Paluchy wiedźmy wyglądają okropnie, po prostu obrzydliwie. Na ich widok mam dreszcze, Patryka i kolegę ich wygląd zachwyca, bo wyglądają przerażająco prawdziwie. Niestety są bardzo czasochłonne i spędziłyśmy z mamą kupę czasu przygotowując je. Było jednak warto. Są rewelacyjne jeśli chodzi o smak i ciężko się im oprzeć. Są tak bardzo kruche i tak bardzo maślane, że na samą myśl cieknie mi ślinka.
Składniki:
- 225 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 2, 2/3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i cukier waniliowy i nadal ubijamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na 0,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyciągamy, odrywamy po kawałku i formułujemy wałki w formie paluchów. Na początku każdego wałka wciskamy płatek migdału, następnie nacinamy paluch na środku w 3 miejscach jak na prawdziwych palcach.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz