środa, 22 lipca 2015

Bułeczki cynamonowe

Dziś polecam pyszne , szybkie mięciutkie bułeczki cynamonowe. Ze składników zrobiłam z mamą 30 bułeczek. Zostało jednak jeszcze sporo ciasta, do którego dodałyśmy nasze powidła śliwkowe.




Składniki:
Ciasto:
  • 1 kg mąki pszenne
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 120 g margaryny Kasi
  • 500 ml mleka
  • jajko
Masa:
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 10 dkg orzechów
  • 150 g masła
  • 10 dkg migdałów
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko i jajko. Następnie stopniowo dodajemy drożdże, cukier, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto sobie rośnie robimy masę. Drobno siekamy orzechy i migdały. Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, orzechy i migdały i mieszamy.
Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt, smarujemy masą całe ciasto i zwijamy je w rulon. Zwinięte ciasto przecinamy co 2 -2,5 cm. Odkładamy bułeczki na blachę, żeby troszkę jeszcze wyrosły. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w tem. 180 st. około 20 - 25 min.
Smacznego !!!