Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki pszenne
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g drożdży
- 120 g margaryny Kasi
- 500 ml mleka
- jajko
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 10 dkg orzechów
- 150 g masła
- 10 dkg migdałów
Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko i jajko. Następnie stopniowo dodajemy drożdże, cukier, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto sobie rośnie robimy masę. Drobno siekamy orzechy i migdały. Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, orzechy i migdały i mieszamy.
Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt, smarujemy masą całe ciasto i zwijamy je w rulon. Zwinięte ciasto przecinamy co 2 -2,5 cm. Odkładamy bułeczki na blachę, żeby troszkę jeszcze wyrosły. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w tem. 180 st. około 20 - 25 min.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz