środa, 22 lipca 2015

Mazurek marcepanowy

Mama ostatnio była na szkoleniu z Mazurków Wielkanocnych i przepis na ten mazurek przyniosła ze szkolenia z panią Bożeną Sikoń. Składniki wystarczają na jeden mazurek o wymiarach 16 * 16 cm. Pracy jest przy nim troszeczkę, ale jest tego wart, bo jest wspaniały.
Składniki:
Spód kruchy:
  • 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500
  • 250 g masła
  • 100 g cukru 
  • 5 zółtek 
  •  szczypta soli
Spód marcepanowy:
  • 100 g masy marcepanowej
  • 50 g margaryny
  • 1,5 jajka (2 jeśli są małe)
  • 10 g mąki pszennej
Marcepan do szprycowania:
  • 75 g mączki migdałowej
  • 112 g cukru pudru
  • białko do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Kajmak (ilość wystarczająca na 4 szt. mazurków, więc albo zrobimy kilka sztuk mazurków, albo można zużyć kajmak do innego ciasta):
  • 1 puszka (440 g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 50 g czekolady deserowej
Dodatkowo:
  • konfittura lub marmolada

 Przygotowanie:
Spód kruchy:
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy kwadrat. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min.
Spód studzimy i smarujemy konfiturą lub marmoladą.
Blat marcepanowy:
Marcepan z margaryną ucieramy na puszystą masę, zmniejszamy obroty robota i na średnich obrotach dodajemy stopniowo po jednym jajku. Kiedy wymieszamy i już masę doajemy mąkę i ręcznie mieszamy. Masę wylewamy na blacchę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w tem. 180 stopni około 20 min.
Blat marcepanowy kładziemy na posmarowany konfiturą spód kruchy i smarujemy go również konfiturą, lub marmoladą.
Marcepan do szprycowania:
Mączkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem i  cały czas mieszając dolewamy białko do momentu uzyskania masy o konsystencji budyniu.
Na posmarowanym konfiturą lub marmoladą blacie marcepanowym szprycujemy ramkę. Najlepiej robić to workiem do szprycowania lnianym, lub bawełnianym żeby nie pęknął (masa jest dość sztywna). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godz. Potem pieczemy w tem. 200 stopni do uzyskania przez masę marcepanową złotego koloru.
Kajmak:
Gotujemy mleko w garnku z wodą w zamkniętej puszcze około 3 godziny. Należy uważać żeby w garnku była woda i nie wysadziło nam puszki jeśli braknie wody. Ciepłe mleko łączymy z roztopioną wcześniej czekoladą. Tak przygotowaną masę kajmakową wylewamy na środek mazurka. Odstawiamy do wystygnięcia i potem dowolnie dekorujemy. Z lukru, marcepanu, lub masy możemy zrobić bazie, kurczaki, zajączki, żonkile lub cokolwiek co chcemy.
 
  
SMACZNEGO!!!