środa, 22 lipca 2015

Jajka zapiekane w kokilkach z Serem Korycińskim "Swojskim" Czesławy Zarzeckiej

 
Jajka w kokilkach to nasza dzisiejsza kolacja. Na ciepło, szybka i pyszna. 
Składniki:

 Przygotowanie:
Kokilki (ja użyłam foremek do babeczek) smarujemy masłem i wbijamy jajko, staramy się to zrobić tak żeby żółtko wpadło w środek i się nie rozpłyneło. Odrobinę solimy.
 Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej ścieramy na tarce na średniej grubości oczkach, szynkę drobno kroimy, mieszamy z serem i dodajemy ketchup. Tak przygotowaną masę układamy  na jajkach.
Kokilki wstawiłam do wcześniej przygotowanego przez mamę naczynia żaroodpornego z gorącą wodą, wody ma być tylko troszkę tak żeby nie wpłyneła nam do kokilki. Zamykamy naczynie i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do tem. 180 stopni, pieczemy około 15 - 20 min. w zależności jak ścięte chcemy mieć jajka. Wyjmujemy gorące, posypujemy szczypiorkiem i jemy jeszcze ciepłe najlepiej z majonezem, bo tak najbardziej smakują.
 
 
  
SMACZNEGO!!!