Jajka w kokilkach to nasza dzisiejsza kolacja. Na ciepło, szybka i pyszna.
Składniki:
- 5 jajek
- 10 dkg szynki
- 10 dkg stratego sera (mamusia dała mi - Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej)
- 3 łyżki ketchapu
- szczypta soli
- szczypiorek
- majonez opcjonalnie
Przygotowanie:
Kokilki (ja użyłam foremek do babeczek) smarujemy masłem i wbijamy jajko, staramy się to zrobić tak żeby żółtko wpadło w środek i się nie rozpłyneło. Odrobinę solimy.
Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej ścieramy na tarce na średniej grubości oczkach, szynkę drobno kroimy, mieszamy z serem i dodajemy ketchup. Tak przygotowaną masę układamy na jajkach.
Kokilki wstawiłam do wcześniej przygotowanego przez mamę naczynia żaroodpornego z gorącą wodą, wody ma być tylko troszkę tak żeby nie wpłyneła nam do kokilki. Zamykamy naczynie i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do tem. 180 stopni, pieczemy około 15 - 20 min. w zależności jak ścięte chcemy mieć jajka. Wyjmujemy gorące, posypujemy szczypiorkiem i jemy jeszcze ciepłe najlepiej z majonezem, bo tak najbardziej smakują.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz