środa, 22 lipca 2015

Krucho – drożdżowe serduszka z powidłami śliwkowymi

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 40 g drożdży
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Masło, żółtka, mąka, 3 łyżki śmietany, cukier miksujemy.
Oddzielnie kruszymy drożdże, dodajemy pozostałą łyżkę śmietany, łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru i szczyptę soli i mieszamy, po czym odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Rozczyn drożdżowy dodajemy do ciasta i wyrabiamy je. Ciasto rozwałkowujemy  i wycinamy serduszka. Na serduszko na środek kładziemy powidła śliwkowe, boki smarujemy białkiem i nakładamy na to drugie serduszko. Sklejamy boki i przyciskamy je widelcem. Ciasteczka odkładamy na 15 - 20  min. w ciepłe miejsce. Pieczemy je w piekarniku przez maksymalnie 15 minut w tem. 180 C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !!!