- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 40 g drożdży
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło, żółtka, mąka, 3 łyżki śmietany, cukier miksujemy.
Oddzielnie kruszymy drożdże, dodajemy pozostałą łyżkę śmietany, łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru i szczyptę soli i mieszamy, po czym odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Rozczyn drożdżowy dodajemy do ciasta i wyrabiamy je. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy serduszka. Na serduszko na środek kładziemy powidła śliwkowe, boki smarujemy białkiem i nakładamy na to drugie serduszko. Sklejamy boki i przyciskamy je widelcem. Ciasteczka odkładamy na 15 - 20 min. w ciepłe miejsce. Pieczemy je w piekarniku przez maksymalnie 15 minut w tem. 180 C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Oddzielnie kruszymy drożdże, dodajemy pozostałą łyżkę śmietany, łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru i szczyptę soli i mieszamy, po czym odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Rozczyn drożdżowy dodajemy do ciasta i wyrabiamy je. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy serduszka. Na serduszko na środek kładziemy powidła śliwkowe, boki smarujemy białkiem i nakładamy na to drugie serduszko. Sklejamy boki i przyciskamy je widelcem. Ciasteczka odkładamy na 15 - 20 min. w ciepłe miejsce. Pieczemy je w piekarniku przez maksymalnie 15 minut w tem. 180 C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz